Slöjdriktlinjer

SLÖJDRIKTLINJER
Hemslöjden är en viktig del av vårt kulturarv och föreningen vill genom sin målsättning bevara, levandegöra och förnya slöjden. Varje slöjdare bör eftersträva att utveckla sig inom sin egen teknik, skapa egna modeller och mönster samt sträva efter att fördjupa skickligheten i traditionella tekniker.

Allt slöjdmaterial skall vara av det slag, som tål att användas för sitt ändamål. Mönster och produkter som är skyddade får aldrig tillverkas för försäljning.

Styrelsen är öppen för nya material och tekniker och vill uppmuntra våra slöjdare att prova nya idéer. Har Du nya produkter, som ej är med på denna lista, kontakta styrelsen.

Slöjd som säljs på Torpet eller någon annanstans i Botkyrka-Salem Hemslöjdsförenings namn skall vara godkänd av styrelsen. Styrelsen förbehåller sig rätten att plocka bort slöjd, som inte uppfyller föreningens kvalitetskrav.

Slöjd och hantverk har inte alltid en upphovsman och produkterna är inte skyddade enligt upphovsrättslagen. Det kan finnas en etablerad form, som exempelvis Lovikkavantar och olika vävtekniker. Inom slöjden finns alltid ett utrymme för egna idéer och gränsen mellan slöjd och konsthantverk är inte alltid glasklar. Vi är glada för alla slöjdares kreativitet, och vi värnar om det unika. Vi vill att medlemmarna respekterar varandra och inte direkt plagierar andra slöjdares produkter för försäljning i föreningens regi.

Följande riktlinjer gäller för närvarande:

TRÄ: Målade borstar med naturborst godkänns. Till dockmöbler, pallar, klockor, hjärtan, skyltar etc. får X-fanér (plywood) av mycket hög kvalitet användas. Massproducerade servettringar, galgar, burkar, värmeljusstakar, skyltar, skåp, postlådor, smörknivar samt skaft till osthyvlar, knivar, vispar m.m. tillåts ej. Bränning med brännpenna är tillåtet men inte bränning med fabrikstillverkade brännjärn.

SPÅN: Handkluvna, eller maskinhyvlade. Man bör tänka efter vilken typ av korg som ska göras. Till en korg för lätta och mjuka saker, som inte kommer att utsättas för långvarigt och påfrestande slitage kan man välja maskinhyvlade spån. Till en korg som ska tåla slitage, påfrestningar och att bära tyngre saker i skall handkluvna spån användas. Galvaniserade- eller kopparspik är lämpliga till korgmakeri. Häftapparat får ej användas. 

NÄVER: Även med näver är det viktigt vad den slutliga produkten skall användas till. Stabila näverremsor används till väskor, korgar och dylikt som ska tåla slitage och påfrestning. Tunnare näverremsor är lämpliga till sockerskålar och liknande. Mellannäver kan användas till kylskåpsmagneter och dylikt. Skarvning av näver sker med lim och/eller att remsorna läggs ordentligt omlott. 

SVEP: Kan målas, se färger nedan. X-fanér (plywood) får ej användas till botten. Svepet sys med rot och svepet träpliggas i botten.

HALM: Alla grässorter, råg, havre, vete, torkade vilda blommor och eterneller kan användas. Halm binds med lintråd eller bomullstråd (ståltråd till kransar).

KERAMIK & BETONG: Lera drejad eller kavlad. Cernitlera får användas. Glasyren skall vara blyfri på bruksföremål. Gjutna produkter i form med egen formgivning

PORSLIN & GLAS: Formgjutna figurer får ej användas. Däremot får bruksföremål användas för dekoration med egna mönster. 

TRÅDSLÖJD, ”luffartjack”: Rostfri tråd används till föremål för matlagning.

TRÅDFLÄTNING: Alla metaller får användas.

SMYCKEN: Skall vara av allergi- och nickelsäkra metaller eller av näver, knypplat, broderat, trä, emalj, keramik, glas, sten, halm, hår, tagel, papper, resinharts eller tyg. Metall skall vara nickelsäker och av egen formgivning. Nysilver får användas om den är nickelsäker. Vid användning av resinharts ska egna gjutformar tillverkas.

VÄV OCH TEXTIL: Mattor i bomull, lin eller ull. Mattvarp av lin eller bomull. Inslag av bomullstrikå och trasor i samma väv slås tillsammans (bomullstrikå + trasa i varje inslag). Ej i enskilda ränder. Mattor skall vara hårt slagna med raka kanter. Det vävda skall kunna användas och tvättas. Innehållsdeklaration och tvättråd skall medfölja. Tänk på att avslutning av en väv är A och O. Vävda artiklar skall fållas för hand. Mönsterskydd skall respekteras.

SYDDA ARTIKLAR: Naturmaterial skall användas både i tyg och band. Grytlappar och tallriksunderlägg fyllda med bordsfilt eller värmetåligt material måste quiltas fast för att inte förlora form vid tvätt. 

KUDDAR: Kuddar får innehålla valfri stoppning. Kuddarna skall märkas med innehåll.

KNYPPLING: Kan monteras på näver och trä samt i nyckelringar av plast. Kan även ramas in. Ljusstake i glas för värmeljus skall tåla värme. Mönsterskydd skall respekteras.

BRODERAT, VIRKAT HAND- OCH MASKINSTICKAT: Skall vara av naturmaterial och av god kvalitet. Gamla mönster får användas. Till raggsockor får användas garn av ylle till lägst 70 % och annan kvalitet till högst 30 %. Till dockkläder och prydnadssaker får olika kvaliteter användas. I övrigt enligt styrelsens bedömning.

DOCKOR OCH TOMTAR: Mössor och andra kläder skall vara av egen tillverkning. Piprensare och flirtkulor får endast användas till stomme och bekläds. Träkulor till ansikte skall man måla själv. Walldorfdockor görs enligt walldorfstekniken. 

TORKADE VÄXTER: Alla i svensk natur användbara material samt eterneller. OBS! Får ej lackas. Oasis får användas i botten på korgar och krukor. Till kransar utomhus, ska material som tål väder och vind användas.

YTBEHANDLING: Alkydfärg, äggtempera, pigmentfärger, glasfärg, allmogefärg, oljefärg, linolja eller bivax får användas.  Lack som tål vatten får används till föremål, som skall kunna användas utomhus. Decoupage får användas.

DEKORATION: Bomull, siden, linne, kläde o dyl. är lämpliga tyg. Rot, halm, näver, eterneller och liknande är användbara material.

HONUNG får säljas.

2022-04-22